Polędwiczki wieprzowe

Przepis:
Na patelni wok lub szerokim garnku na 1 łyżce masła smażymy cebulę do zeszklenia na umiarkowanym ogniu. Dodajemy umyte i osuszone kurki i na większym ogniu smażymy mieszając przez 2 minuty. Doprawiamy solą, wlewamy wino i czekamy około minuty na odparowanie. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy. Na koniec dodać posiekany koperek.  Polędwiczkę umyć, osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5-2 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem. Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.  Usmażone  mięso  włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty.

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa, kurki 350 g, 2 łyżki masła, pół cebuli, białe wino wytrawne 50ml, 160 ml śmietanki kremowej 30%, posiekany koperek.

Smacznego

Inne przepisy