Żeberka boczkowe

Przepis:
Pociąć żeberka następnie posolić, natrzeć pieprzem i roztartym czosnkiem. Przełożyć do garnka, przekładając plastrami cebuli. Następnie dodać przyprawy. Zostawić w lodówce na kilka godzin. Tak zamarynowane danie oprószyć mąką i każde żeberko oddzielnie obsmażać na patelni. Dusić do miękkości w garnku, dodając cebulę z marynaty. Pod koniec duszenia można dodać odrobinę śmietany.
Przyrządzić zasmażaną kapustę. Włożyć kilogram pokrojonej kapusty kiszonej do garnka 
z gotującą wodą (1/3 wys. garnka). Na wierzchu położyć sporą garść grzybów suszonych, 1 liść laurowy, kilka ziarnek pieprzu, 1 płaską łyżeczkę kminku. Gotować powoli ponad 1 godzinę. Usmażyć na oleju 1 sporą cebulę i wrzucić do garnka. Z kapusty zdjąć ugotowane grzyby i pokroić w plasterki. Jeszcze chwilę gotować i dodać zasmażkę z mąki.  Podawać z chlebem.
 



Składniki:
Kilogram chudych żeberek, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku, mąka, sól kamienna na smak.

Smacznego

Inne przepisy