Stek
Przepis:
Przyrządzanie steka kojarzy się oczywiście z grillem, ogniskiem, ale równie wspaniale smakuje przygotowany na patelni.
1. Stek wyjąć z opakowania zostawić w pokojowej temperaturze na 20 minut,
2. Lekko nasmarować olejem patelnię. Ja robię to za pomocą ręcznika papierowego tak aby powierzchnia patelni była tylko minimalnie tłusta,
3. Stek osuszyć ręcznikiem papierowym,
4. Stek kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię -po 3 minuty z każdej strony dla tych co lubią średnio wysmażone,
5. Dla tych którzy wolą mocno wysmażone- 5 minut z każdej strony,
6. Przekładamy na talerz i doprawiamy- najlepiej mieszanką kolorowego pieprzu grubo i świeżo zmielonego i solimy (solą też grubo mieloną).
Zajmuje to nam tak ze dwie minuty a więc akurat tyle, żeby mięso odpoczęło po pieczeniu i było idealne do podania.
Składniki:
Stek z antrykotu. Jakie dodatki ? począwszy od chleba najlepiej razowego poprzez ziemniaki z ogniska ,zielenina może być ale nie za bardzo przyprawiona aby nie stłumić wspaniałego smaku mięsa
Smacznego