Szynka surowa wędzona
Przepis:
Zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, pokrojonych w plastry cebul i obranych ząbków czosnku. Płomień zmniejszyć tak, by woda się nie gotowała. Szynkę wędzoną włożyć do wody tak, by cała była pokryta wodą. Szynka ma się parzyć a nie gotować w temp. ok. 80 stopni. Średni czas parzenia to ok. 1 godz. na 1 kg mięsa. Zaraz po wyłączeniu gazu, włożyć szynkę na kilka minut do bardzo zimnej wody tak, aby stężała i zatrzymała wewnątrz soczystość. Szynkę wyjąć z wody i osuszyć. Tak przygotowana szynka jest gotowa do podania z chrzanem, sosem lub bez żądnych dodatków. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Wywar z parzenia szynki przecedzić przez sitko. Stanowi on bazę do żurku.Składniki:
Szynka surowa,wędzona 1,8 kg, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 3 listki laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, 15 ziarenek pieprzu czarnego.
Smacznego