Udziec z sarny

Przepis:
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i oliwę, znów dokładnie mieszamy. Przekładamy do dużego naczynia, następnie umieszczamy w nim mięso i dokładnie przykrywamy powstałą mieszanką. Wkładamy do lodówki. Następnie przez kolejne 4 dni marynujemy mięso, codziennie mieszając. 
Po dobrym zamarynowaniu udziec wraz z marynatą przełożyć należy do rękawa lub naczynia żaroodpornego (musi być jednak naprawdę spore!). Następnie piec w temperaturze 180 stopni przez 3-4 godziny. Całość po kilku godzinach w piekarniku świetnie się komponuje.

Składniki:
Udziec z sarny, 4 duże marchewki, 3 cebule, 4 duże pietruszki (korzeń), mały seler, 100ml oliwy, 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę ziaren kolendry, sól i pieprz.

Smacznego

Inne przepisy