Rosół wołowy
Przepis:
Warzywa korzeniowe obrać, przekroić marchwie i pietruszki na pół. Mięso opłukać pod kranem. Cebule obrać, przekroić i usmażyć na suchej patelni.Do dużego garnka włożyć warzywa oraz mięso. Dolać zimnej wody i wrzucić listki, sól oraz ziele angielskie.
Garnek postawić na gaz, po zagotowaniu zdjąć łyżką całą pianę tworzącą się na powierzchni. Szumowiny wyrzucić.
Rosół wołowy gotować minimum 90 minut od zagotowania, czasami dużej.
Składniki:
1000-1200 g rosołowego wołowego bez kości, 8 marchwi, 3 korzenie pietruszki, połowę korzenia, średniej wielkości selera, 1 średni por, 2 cebule, 5 listków laurowych, 10 kulek ziela angielskiego,
4 litry wody, sól i pieprz do smaku.
Smacznego