Żurek

Przepis:
Do garnka wkładamy: kiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę, 1 cebulę, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i łyżkę przyprawy uniwersalnej. Zalewamy 5 szklankami wody  i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Ziemniaki pokrojone w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. 
Wyjmujemy warzywa, kiełbasę i boczek. Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w kostkę. Dolać żurek wg własnego smaku (należy wlewać po trochę i próbować), dodać także posiekane ząbki czosnku. 
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę (do lekkiego zarumienia), dodać do zupy razem z wcześniej pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Jajka pokroić na ósemki, włożyć do żurku. Całość doprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz zaprawić śmietaną. 

Składniki:
2 białe kiełbasy, 20 dkg wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku, 2 średnie cebule, 3 jajka ugotowane na twardo, włoszczyzna, 4 średnie ziemniaki, żurek w butelce, majeranek, sól, pieprz, ziele angielski, przyprawa uniwersalna, liść laurowy, łyżka masła, łyżka śmietany.

Smacznego