Szynka z dzika
Przepis:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.Szynkę zrumienić na rozgrzanym oleju z łyżką masła.
Resztę masła stopić. Mięso przełożyć do brytfanny, polać masłem, obłożyć plasterkami czosnku. Piec w temperaturze 200°C, licząc 20 minut na każdy kilogram (mięso powinno pozostać wewnątrz różowe). Po upieczeniu szynkę trzymać w cieple.
Do sosu z pieczenia wlać bulion, dodać jałowiec i pieprz, wlać śmietankę, chwilkę pogotować. Szynkę pokroić w plastry. Sos przyprawić, podawać w sosjerce.
Składniki:
szynka z dzika ok. 2 kg, 5 łyżek masła, 2 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, po 5 ziaren jałowca i pieprzu, szklanka bulionu warzywnego, szklanka słodkiej śmietanki, sól, pieprz.
Smacznego