Barszczyk

Przepis:
Do garnka wlewamy 3 litry wody, wrzucamy żeberko wędzone. Przyprawy młotkujemy: ziele angielskie, jałowiec i dodajemy do garnka. Dorzucamy grzyby, liść laurowy, czosnek  (obrany). Gotujemy 20 minut. Jarzynki obieramy i kroimy wg uznania.
Cebulę kroimy na pół, opiekamy nad gazem. Wrzucamy do garnka, doprawiamy pieprzem, solą. Następnie gotujemy 15-20 min., aż zmiękną jarzynki. Dodajemy koncentrat i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy majeranek, troszeczkę lubczyku  oraz pieprz i sól.

Składniki:
kawałek żeberka wędzonego, 2 szt. marchewki,
1 pietruszka korzeń, 1 cebula, seler korzeń, buraki 3 szt. 3 ząbki czosnku, koncentrat barszczu, 2 grzyby suszone, 4-5 kulek jałowca, 3-4 ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, mała łyżeczka majeranku, lubczyk

Smacznego

Inne przepisy