Pieczeń wołowa

Przepis:
Mięso umyć i osuszyć. Natłuścić olejem i osypać solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Na silnie rozgrzanej patelni z grubym dnem zrumienić mięso ze wszystkich stron i przełożyć go do brytfanny, którą umieścić w nagrzanym piekarniku do temperatury 240 stopni.
Piec przez 20 minut w temperaturze 240°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec, licząc po pół godziny na każdy kilogram dla pieczeni krwistej, 40 minut dla średnio krwistej, 50 minut dla średnio wypieczonej i 60 minut na każdy kilogram dla dobrze wypieczonej.
Wyjąć pieczeń z piekarnika, przenieść ją na deskę do krojenia i okryć folią aluminiową. Pieczeń powinna odpoczywać w ciepłym miejscu przez 30 minut. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
Tak przygotowaną pieczeń należy kroić dopiero na stole, podawać z chrzanem, pieczonymi ziemniakami i dobrym piwem.

Składniki:
1,5-2 kg pieczeni wołowej, olej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Smacznego

Inne przepisy