Szaszłyki
Przepis:
Polędwiczkę umyć i osuszyć. Pokroić w dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, kolorowy pieprz rozetrzeć. Połączyć wszystkie składniki ostrej marynaty. Pokrojone mięso wymieszać z marynatą. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24h. Na 3-4 h przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki. Paprykę pokroić w kawałki na wielkość kawałków polędwiczki. Cebulę pokroić w plasterki. Nabijać na patyczki kolejno: papryka, mięso, cebula. Grillować do momentu aż warzywa zmiękną, a mięso się zarumieni.
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe, papryka czerwona, papryka pomarańczowa, papryka żółta, 2 czerwone cebule, patyczki do szaszłyków, 3-4 łyżki oliwy, łyżka kolorowego pieprzu (ziarenka), łyżeczka świeżozmielonego czarnego pieprzu, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ketchupu, 2 ząbki czosnku.
Smacznego