
Filet z indyka w żurawinie
Przepis:
Filet z indyka płuczemy, osuszamy i oczyszczamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i tymiankiem. Natartego fileta zawijamy w folie spożywczą i na 60 minut odstawiamy do lodówki. Teraz czas na sos. W rondelku podgrzej wino z goździkami. Wsyp żurawinę, dodaj imbir, miód i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż żurawina zmięknie.
Filet z indyka obsmaż ze wszystkich stron na oleju, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po upieczeniu odstaw na chwilę, a następnie pokrój w cienkie plastry i podawaj z sosem żurawinowym.
Składniki:
Filet z indyka (ok. 700 g), 100 g suszonej żurawiny, 150 ml czerwonego wina, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka tymianku, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka miodu, imbir, 3-4 goździki, sól, pieprz.
Smacznego