Filet z indyka w żurawinie

Przepis:
Filet z indyka płuczemy, osuszamy i oczyszczamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem,   czosnkiem,   papryką  i   tymiankiem.  Natartego  fileta zawijamy w folie spożywczą i na 60 minut odstawiamy do lodówki. Teraz czas na sos. 
W rondelku podgrzej wino z goździkami. Wsyp żurawinę, dodaj imbir, miód i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż żurawina zmięknie. 
Filet z indyka obsmaż ze wszystkich stron na oleju, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po upieczeniu  odstaw  na   chwilę,   a następnie   pokrój   w   cienkie   plastry i podawaj z sosem żurawinowym.

Składniki:
Filet z indyka (ok. 700 g), 100 g suszonej żurawiny, 150 ml czerwonego wina, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka tymianku, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka miodu, imbir, 3-4 goździki, sól, pieprz.

Smacznego

Inne przepisy