Bitki z szynki wieprzowej

Przepis:
Mięso z szynki wieprzowej kroimy  w cienkie plastry, rozbijamy każdy plaster mięsa z obu stron. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju rzepakowym obsmażamy mięso z obu stron, a następnie dokładamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy wszystko jeszcze chwilę razem, aż cebula się zeszkli. Do garnka z mięsem i cebulą dodajemy resztę mąki i przyprawy np. rozgniecione ziarno ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu i liście laurowe. Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 60 minut. (musimy sprawdzić czy szynka jest już miękka), na koniec doprawiamy roztartym majerankiem i jeszcze chwilkę dusimy aż wytworzy się pyszny, naturalny sos pieczeniowy.
Podajemy bitki wieprzowe z szynki z najlepszymi kopytkami.


Składniki:
1 kg szynki wieprzowej, do smaku sól morska i czarny mielony pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 2-3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, 1 cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego.

Smacznego

Inne przepisy